ČLANOVI UDRUGE SUDJELOVALI NA DVODNEVNOJ KONFERENCIJI U CRIKVENICI

Fotografije uz članak 10
18.07.2016

6. i 7. 7. 2016. u Crikvenici je održana Nacionalna konferencija za socijalni dijalog u sektoru osobnih usluga, podsektor frizerstvo i kozmetika.

Nacionalnu konferenciju organizirao je HSMP u okviru projekta „Možemo zajedno! Prvi korak ka učinkovitom socijalnom dijalogu u Hrvatskoj.˝

Konferenciju je pozdravila i predsjednica Udruge Jadranka Pezo.

Na konferenciji je predstavljeno istraživanje zdravstvenih rizika frizera i kozmetičara, sprječavanje štetnih učinaka kemikalija na zdravlje te poremećaji u radu frizera.

Prim.dr.sc. Jelena Macan dr. med. iznijela je rezultate svojih istraživanja u ovom sektoru. Analizirajući ovu djelatnost i bolesti utvrđeno je da su bolesti uzrokovane različitim faktorima o kojima mi u svome radu često, ili nikada, ne vodimo računa. Svaku aktivnost kod ovih djelatnosti treba promatrati kao opasnost i štetnost, a tu su još i napori. Posebno je obrađen problem dugotrajnog rada s vodom. Smatra se da radimo s vodom ako peremo ruke više od 20 puta dnevno. Kao zaključak možemo reći da je dobro informiranje o opasnostima i štetnostima na radnom mjestu i voditi računa o sebi uz primjenu zaštitnih sredstava.

Dr.sc. Vead Marija Varnai dr.med., članica europske organizacije „ECHA“, bavi se donošenjem EU propisa za zaštitu zdravlja od kemikalija, novim znakovljem na opasnim pakovanjima te pothvatima za bolju i učinkovitiju zaštitu.

Željka Babić mag.pharm. ukazala je na nasljeđe kao značajan čimbenik rizika za pojavu zdravstvenih poremećaja vezanih uz rad.

Marija Kujundžić Brkulj ing.med.lab.dijag. predstavila je nastavak aktivnosti vezanih uz unapređenje zdravlja i zaštite na radu.

Na kraju je Vatroslav Subotić predstavio organizaciju EU socijalnog dijaloga i perspektive u Republici Hrvatskoj.

Članovi mogu pogledati sva izlaganja i prezentaciji na našoj web stranici.

Datoteke uz članak
Brosura_zastita_HSMP 2.87 MB