Predstavnici udruge na predstavljanju projekta "„Jačanje politike i kapaciteta za suzbijanje neprijavljenog rada“"

Fotografije uz članak 4
18.11.2016
Predsjednica „Udruge poslodavaca u obrtništvu, zadrugarstvu i malom poduzetništvu“ gđa Jadranka Pezo, tajnik  Miran Šoić i gđa Blagica Kramar, Predsjednica HSMP-a, sudjelovali su 18. Studenog 2016.na svečanom  otvorenju  i predstavljanu Twinning projekt „Jačanje politike i kapaciteta za suzbijanje neprijavljenog rada“,.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA 2012. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.000.000,00 EUR. Predviđeno trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci, a provode ga zajednički Republika Slovačka, Savezna Republika Njemačka i Republika Hrvatska.

Iskustva slovačkih i njemačkih partnera doprinijeti će jačanju kapaciteta Inspektorata rada, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, te unaprijediti suradnju između institucija kroz primjenu učinkovitih i raznovrsnih mjera u svrhu bolje konkurentnosti gospodarskih subjekata koji posluju u skladu sa propisima.

Politički izvjestitelj iz Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Arne Hartig u svom obraćanju je istaknuo da će iskustva koje kroz projekt donose njemački kolege u kombinaciji s predanim radom slovačkih kolega učiniti projekt uspješnim.

Gospodin Hans Josef Haas iz Središnje carinske uprave Ministarstva financija Savezne Republike Njemačke, naglasio je da izazovi problematike neprijavljenog rada nisu samo problem pojedinačnih država članica s obzirom da ih ne zaustavljaju granice.

Gospodin Denis Redžepagićk, politički izvjestitelj – zamjenik, iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, dodatno je naglasio da je ovo problem s kojim se moraju moći nositi sve države članice Unije, budući je suradnja među članicama suočena s izazovima uslijed različitosti u zakonodavnim okvirima i definicijama pojma neprijavljenog rada.

Ovom prigodom uzvanicima se obratila Karolina Ivanković, voditeljica projekta države korisnice i pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske, te naglasila „Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ima izuzetno važnu zadaću preuzeti na sebe odgovornost i vodstvo u borbi protiv rada na crno. Završetak projekta neće, dakako, značiti i završetak borbe protiv ove negativne društvene pojave, već će se rad na rješavanju ovog kompleksnoga problema koji zahtjeva multidisciplinarni pristup nastaviti, kako bi se iznašla nova i učinkovita rješenja kako na dobrobit samih radnika tako i društva u cjelini

Gops. Vatroslav Subotić voditelj komponente 1 i 2 MRMS Uprava za rad i zaštitu na radu upoznao je sa ciljevima i očekivane rezultate projekta i poboljšanje pravnog okvira za sprječavanje rada na crno.

Rezultati ovog projekta bit će od iznimnog značaja  za građane Republike Hrvatske jer će podići razinu osviještenosti u pogledu prednosti prijavljenoga rada te ujedno u pozitivnom smislu utjecati na porezni moral građana.

Predsjednica Udruge gđa Jadranka Pezo ističe da ovaj projekt ima velikog značaja u djelatnosti frizerstva i kozmetike. Svi zajednički moramo se  boriti protiv rada na crno jer ono utječe na našu konkurentnu sposobnost, koji svoje obveze prema radnicima i državi uredno ispunjavamo.

Ovo je još jedan razlog da ojačamo našu Udrugu te Vas pozivamo da se učlanite kako bi ravnopravno mogli sudjelovati u EU projektima.