U sklopu EU projekta „Možemo zajedno“ organizirano je studijsko putovanje u Brisel 21.-24.06.2016.g.

28.06.2016

U studijskoj grupi, pored predstavnika HSMP-a predsjednice Blagice Kramar i savjetnice Ane Knežević, sudjelovali su i predstavnici „Udruge poslodavaca u obrtništvu, zadrugarstvu i malom poduzetništvu“: predsjednica Jadranka Pezo, tajnik Miran Šoić i član Marcela Pezo.

U studijskoj grupi bili su i predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Škole za osobne usluge iz Savske ulice te predstavnici Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Tom prilikom članovi studijske grupe posjetili su UNI Europa Hair&Beauty, Federaciju CSC-BIE, Coach centar te Syntra Brussels centar za strukovnu izobrazbu.

22.06.2016.g. u prostorijama UNI Europa Hair&Beauty sudionike u projektu pozdravili su regionalni tajnik federacije Uni Europa gdin Oliver Roething (u sredini), Dimitris Theodorakis zadužen za socijalni dijalog (desno) te Jef Vermeulen predsjednik Coach Belgium (lijevo).


Slika 1 Pozdravni govor

U pozdravnom govoru regionalni je tajnik ukazao na značaj socijalnog dijaloga s naglaskom na značaj zdravlja i sigurnosti na radu, kako za poslodavce tako i za EU, te aktivnosti o potpisivanju Sporazuma s EU Komisijom vezanim uz zdravlje i sigurnost na radu, kao i suradnju s nacionalnim vladama EU članica koje su dale podršku tom sporazumu.

Jef Vermeulen pozdravio je skup te najavio aktivnosti za slijedeći dan u Coach Belgium.

Nakon uvodnog dijela, Dimitris Theodorakis predstavio je organizaciju i aktivnosti UNI Europe koja brine o 7 milijuna radnika u 50 zemalja na području Europe (ovaj broj veći je od 28 zemalja Europske unije) u kojima djeluje 272 sindikata.


Slika 2 Dimitris Theodorakis prezentira organizaciju UNI Europa

Neke od tih aktivnosti su:

 • Bolji uvjeti rada
 • Pomoć članovima u procesu restrukturiranja
 • Zajednički pristup na EU razini
 • Strategija kolektivnog pregovaranja i solidarnosti
 • Kvaliteta usluge i kvaliteta rada
 • Uvjeti rada
 • Certificiranje
 • Poticati natjecanja
 • Značaj obrazovanja
 • Lobiranje u institucijama EU.
 • EU radnička vijeća
 • Sektorski socijalni dijalog.
 • Sudjelovanje u projektima

Socijalno dijalog odvija na tri razine, a to su: horizontalna, sektorska i na razini nacionalne kompanije.

Sudionici pažljivo slušaju Dimitrisa Theodorakisa.


Slika 3 Srdačna rasprava o daljnjoj suradnji UNI i naše udruge poslodavaca


Slika 4 U pauzi su sudionici delegacije iskazali velik interes za pojedinim temama

U 14:00 sati održan je okrugli stol na kojem smo upoznati s nacionalnim i europskim socijalnim partnerima. Aktivnosti na tom području predstavio je Fracois Laurenta, predsjednik federacije UNI Europa Hair&Beauty.

U izlaganju je istaknuto značaj socijalnog dijaloga s ekonomskog stajališta, sektoru brige o kosi, odnosno ulozi sektorskog vijeća.

23. lipnja posjetili smo Coach belgium centar za usavršavanje i cjeloživotno učenje. Domaćini su bili Jef Vermeulen i direktorica Centra Ingrid De Wolf.

Nakon upoznavanja s radom centra, Sofie Leyten, konzultantica sektora PC314, upoznala nas je s problemima zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.

U popodnevnim satima posjetili smo Syntria Brussels centar za strukovnu obuku. Centar provodi obrazovanje za one osobe koje žele postati frizeri, pedikeri, maseri, kozmetičari i druga uslužna zanimanja, a nisu se školovali u redovnom procesu obrazovanja ili se žele prekvalificirati, vodeći računa o potrebama tržišta rada. Nastava u školi je jedan dan u tjednu, a 4 dana u frizerskom salonu.


Slika 5 Profesorice Centra sudionicima iz RH predstavljaju Centar